Zber jahôd 2023: Vychutnajte si chutné slovenské jahody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Dsc_0901 edit.jpg
Foto: Dobrý ježko

Vynikajúce a čerstvé. Také sú slovenské jahody od pestovateľov združených pod značkou Dobrý ježko. Práve v týchto dňoch začal samozber.

Tento týždeň začal zber úrody jahôd na Slovensku od pestovateľov združených pod značkou Dobrý ježko. Oberajú sa skoré odrody z fóliovníkov na Žitnom ostrove. Neskôr sa budú oberať tzv. poľné jahody pestované na poliach, kde je v medziriadkoch slama, ktorá chráni jahody pred zašpinením pôdou pri dažďoch. Na takýchto pozemkoch otvoria traja pestovatelia Dobrého ježka aj samozber na prelome mesiacov máj-jún, v závislosti od počasia.

Samozber bude v lokalitách medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom, v Borovciach, Bučanoch a Ostraticiach. Viac informácií nájdete na Facebooku , Instagrame alebo na stránke Dobrý ježko. Hlavná sezóna slovenských jahôd bude trvať do začiatku leta. Na jeseň budú v ponuke tzv. stále rodiace odrody jahôd pestované vo fóliovníkoch.

Dsc_8030.jpg
Foto: Dobrý ježko

Slovenské jahody majú menšiu uhlíkovú stopu

Slovenské jahody sa dajú kúpiť aj v obchodných reťazcoch. Oproti dovozovým jahodám majú menšiu uhlíkovú stopu pri doprave a chladení, ale hlavne sú oberané v konzumnej zrelosti, lebo sa oberajú priamo na objednávku. Ráno sa oberú a večer resp. nasledujúce ráno sú na pultoch obchodu. To zaisťuje ich kvalitu a charakteristickú vôňu a chuť.

Boj s mrazmi a stúpajúce náklady na energie sa podpísali na cene

Tento rok pestovateľov postihli znovu jarné mrazy. Jahody sa museli ochraňovať prikrývaním porastov počas noci a sviečkami. Stúpli aj náklady na energiu – chladenie, závlahu a náklady za hnojivá a obaly. Z týchto dôvodov cena jahôd stúpla a momentálne sú drahšie, ako dovozové jahody. Na našom trhu sú aj jahody z južných krajín v nižšej cene, ale vzhľadom na extrémne horúčavy sú plody menej trvanlivé a menej chutné. Je to vec voľby, či si chcú kúpiť konzumenti lacné jahody a časť vyhodiť alebo si priplatia a užijú si vynikajúcu chuť a vôňu domáceho produktu.

Dsc_8021.jpg
Foto: Dobrý ježko

Slovenským pestovateľom záleží na životnom prostredí

Výhodou sú aj pravidlá pre použitie rastlinolekárskych prípravkov , ktoré sú na Slovensku prísnejšie, ako v niektorých štátoch EÚ. Naši pestovatelia sa dobrovoľne riadia princípmi tzv. integrovanej ochrany. Záleží im na životnom prostredí našej krásnej krajiny a zdraví spoluobčanov. Konzumenti majú istotu, že kupujú produkt od známeho pestovateľa, v podstate ich suseda. Na pestovateľské postupy sa môžu prísť pozrieť aj osobne. Dobrý ježko je seriózna a transparentná značka.

Dsc_7941.jpg
Foto: Dobrý ježko

Viac na:

https://www.facebook.com/Dobryjezko

https://www.instagram.com/dobryjezko/

https://www.youtube.com/channel/UCmsLo-wvFi5DzyJ1Ly_cWew

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Dobrý ježko