BRATISLAVA 24. júla (WEBNOVINY) – V súvislosti s konzumáciou kávy existuje viacero mýtov. Okrem iného sa traduje, že kofeín spôsobuje abstinenčné príznaky, nespavosť a vplýva na hladinu tekutín v tele. Cieľom nezávislého Inštitútu kávy, ktorý v apríli založili lekári zo Slovenska a Českej republiky, je podobné „legendy“ a polopravdivé informácie uvádzať na pravú mieru.
Ako uviedol jeden zo zakladateľov slovenského inštitútu a jeho garant Peter Minárik z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave, v prostredí laickej verejnosti prevláda názor, že zelený čaj má viac antioxidantov ako káva, je to však presne naopak. „Káva má dokonca až trojnásobne viac antioxidantov než zelený čaj,“ vysvetlil. Okrem antioxidantov pritom populárny nápoj obsahuje takmer 200 zdraviu prospešných látok ako je vláknina, polyfenoly, sacharidy, vosky, oleje, kyseliny, draslík a iné. Pri filtrovaní kávy sa však tieto strácajú. „Káva pritom nie je zďaleka jedinou potravinou, o ktorej sa tradujú mýty, ktoré je po desaťročiach veľmi ťažké uviesť na pravú mieru,“ uviedol Minárik.
Ako ďalší príklad uviedol odborník to, že káva sa považuje za pomocníka pri snahe schudnúť. „Je pravda, že urýchľuje spaľovanie tukov, ale až pri veľkých dávkach, ktoré by mohli spôsobiť iné ťažkosti,“ uviedol Minárik. Primeraná denná dávka kofeínu je približne 300 miligramov, čo predstavuje asi štyri priemerné šálky kávy. Tehotné ženy sa káve vyhýbať nemusia, mali by však konzumovať polovičné množstvo. Okrem vyvracania mýtov je ďalším cieľom vzdelávaco-edukačnej inštitúcie informovať o najnovších vedeckých poznatkoch o účinkoch kávy na ľudský organizmus a psychiku, ďalej iniciovať diskusie, odborné štúdie či prieskumy. „My prieskumy ani výskumy nerobíme, len sprostredkúvame výsledky našich kolegov z celého sveta laickej verejnosti,“ uzavrel odborník.
SITA