10 vecí, ktoré by sme nemali dávať do mikrovlnky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Mikrovlnka.jpg

Mikrovlnná rúra je súčasťou už takmer každej domácnosti. Je to šikovný pomocník v kuchyni a niektorí si bez mikrovlnky nevedia už ani predstaviť život. Treba si však dávať pozor, čo v nej zohrievame. Nie všetko totiž do nej môžeme dať. Toto je desať vecí, ktoré tam zaručene nepatria.

1. Celé vajcia

Ako možno viete, v mikrovlnnej rúre môžeme variť miešané vajíčka. Celé vajcia však v žiadnom prípade do nej nedávajte. Príliš rýchlo sa zahrejú a para vo vnútri vajíčka nebude schopná dostatočne rýchlo uniknúť cez póry. To spôsobí, že vybuchnú a urobia veľký neporiadok v mikrovlnke.

Vajcia; fipronil
Foto: thinkstock.com

2. Plastové skladovacie nádoby

Niektoré plastové nádoby sú vyrobené špeciálne pre mikrovlnky a sú riadne označené. Ak však používate len staré plastové nádoby a dokonca bez označenia, riskujete, že chemikálie z plastov sa dostanú do potravín.

Miska.jpg

3. Hrozno

S hroznom treba byť opatrný. Ak ho totiž dáte do mikrovlnky, môže nastať síce malý výbuch, no dostatočne silný na to, aby zničil vašu mikrovlnku, tvrdí oddelenie fyziky na Illinoisskej univerzite v Urbane-Champaign.

Hrozno, ovocie
Foto: www.saborysalud.com

4. Kovové a zlaté doplnky

Všetci vieme, že kovové časti do mikrovlnky nepatria. Môže vzniknúť požiar alebo spôsobia výbuch. Preto dávajte veľký pozor, čo dávate do mikrovlnky, pretože sa môže veľmi ľahko stať, že si menší kovový doplnok nemusíte všimnúť.

Tanier.jpg

5. Hnedé papierové vrecká

Varenie v papierovom vrecku v akomkoľvek zariadení môže vraj vyústiť do toxínov z atramentu alebo recyklovaných materiálov v papieri, ktoré sa uvoľňujú do potravín. Môže tiež spôsobiť požiar, najmä v intenzívnom ohrievaní mikrovlnky.

Vrecko.jpg

6. Neoznačená polystyrénová nádoba alebo miska

Niektoré polystyrénové nádoby sú vhodné do mikrovlnky, zatiaľ čo iné obsahujú chemikálie, ktoré sa dostávajú do vášho jedla. Preto je veľmi dôležité sledovať obaly a štítky na nádobách.

Nadoba.jpg
commons.wikimedia.org_styrofoam_food_container.JPG

7. Celé zemiaky

Rovnako ako v prípade celého vajíčka, para potrebuje miesto na „útek“. Keď ho nemá, zemiak dokáže taktiež explodovať. Zabránite tomu jednoduchým trikom. A to tým, že niekoľkokrát pichnete surový zemiak vidličkou.

Zemiaky
Foto: ilustračné, Thinkstock

8. Cestovné hrnčeky

Cestovné hrnčeky sú často vyrobené z nehrdzavejúcej ocele alebo plastu. Ako sme už uviedli, kov nepatrí do mikrovlnky, a ani plast nie je jasne označený ako bezpečný. Cestovné poháre sú výborné na kávu na cesty, ale nie sú vždy určené na opätovné zohrievanie. V tom je veľký rozdiel.

Hrncek.jpg

9. Štipľavé papričky

Štipľavé papričky môžu byť nočnou moru pri varení, aj keď sú chutné. Ak sa dotknete vnútra papričky a potom sa dotknete očí, budete mať veľké problémy. Podobne, ak máte v mikrovlnke štipľavé papričky, uvoľnená para bude mať tie isté korenené častice. Keď otvoríte dvierka, môžete sa stretnúť s veľmi pikantným nárazom, ktorý sa dostane do očí a hrdla. Nič príjemné.

Chilli papričky

10. Nič

Ak zapnete prázdnu mikrovlnku, nemá kde tá všetka energia ísť. Takže toto tiež nie je šťastné riešenie. Využívajte ju teda s rozumom a pozorne sledujte označenia na rôznych nádobách. Predídete tak poškodeniu mikrovlnky, ako aj ďalším nepríjemnostiam.

Mikrovlnka
Foto: Insitut Hohenstein
Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať