Cyprus, izolovaný od zvyšku sveta Stredozemným morom, nezasiahla epidémia fyloxéry, ktorá v 19. storočí zničila väčšinu vinohradov v Európe. Preto tu v pohári vína môžete piť tisícročnú históriu. Históriu prežiarenú horúcim slnkom a posvätenú drinou mnohých generácií vinohradníckych rodín.
„Nesadíme vinohrady tak ako v Európe, na to je tu príliš horúco,“ vysvetľuje Giorgos Kyriakides vo svojej vinici. Vinič tu nerastie dohora, ale drží sa pri zemi v akýchsi kríkoch.
Teraz sú kríčky ešte holé, no o pár mesiacov tu budú dozrievať šťavnaté bobule odrôd, ktoré sa zrodili tu na Cypre a stáročiami kultivovali. Napríklad červené odrody Mavro či Ofthalmo a biela Xynisteri. Nerastú nikde inde, iba na tomto izolovanom ostrove.

Pravlasť božského moku
Archeológovia sa zhodujú v tom, že práve Cyprus je pravlasť vína. Archeologické nálezy dokázali, že ho tu vyrábajú už šesťtisíc rokov. Umenie dorábať víno sa na územie dnešného Grécka, Talianska a Francúzska pravdepodobne dostalo z tohto ostrova.
V Múzeu mozaík v mestečku Pafos je aj jedna z čias antiky, zobrazujúca príbeh výroby prvého vína: Muž menom Ikarios nechal hrozno na slnku príliš dlho a vykvasilo. Keď však nápoj z tohto hrozna ochutnal, vôbec nebol zlý. Chuťovo hutný, trochu trpký, ale príjemný a horúci ako slnko alebo láska. A do hlavy z neho stúpal omamný pocit. Keď však novým nápojom ponúkol dvoch okoloidúcich, tí sa zľakli. Zakrútila sa im hlava a mysleli si, že Ikarios ich chce otráviť. Tak ho na mieste zabili…
Samozrejme, s cyperským vínom sa obvykle spájajú oveľa príjemnejšie príhody. Cyperčania sú národ požívačný, ani v časoch krízy sa nevzdajú príjemných posedení s priateľmi pri bohato prestretom stole a s plnými čašami skvelých miestnych vín.

Zopár dedín
S novou dobou museli aj cyperskí vinári inovovať. Nasadili kabernet či chardonnay. No starobylé odrody fascinujú návštevníkov ostrova viac. Na južnej strane Cypru je asi štyridsať vinohradníkov a štyri vinárske regióny, spojené šiestimi vínnymi cestami. A veľa farmárov si dorába doma svoje vlastné víno, pre seba, rodinu a priateľov.
Každá z vinohradníckych oblastí je niečím charakteristická. Zahŕňa väčšinou iba zopár dedín. Vouni Panayias – Ambelitis napríklad iba štyri dediny v nadmorskej výške okolo osemsto metrov. Na biele vína tu používajú väčšinou Xynisteri, na červené vzácnu odrodu Marthefiko, Ofthalmo a Mavro. Hlavne Mavro je odroda, ktorej svedčí vyššia nadmorská výška a mierna klíma. V tomto regióne sídli aj známe kláštorné vinárstvo Agia Moni. Nič nezvyčajné. Cirkev na Cypre vlastní napríklad aj najväčší pivovar.

Ďalšia vínna cesta vedie údolím Diarizos. Narazíte tu hlavne na pivničky drobných vinárov, ktorí ponúkajú klasické cyperské odrody. Krásna príroda a vidiecka úprimnosť vás dostanú.
Krasochoria predstavuje na víno a tradície s ním spojené najbohatší cyperský región. Kamenné mestečká a dedinky ukrývajú množstvo vinárov ponúkajúcich kvalitné vína. Miestne vína determinuje suché podnebie a priaznivé geologické pomery. Pestujú tu aj importované odrody – kabernety, mataro, grenach a syrah.
V regióne Pitsilia pestujú hlavne vzácne tradičné Maratheftiko, odrodu, ktorú predkovia dnešných vinárov kultivovali stáročia, a Mavro.

Požehnaná Commandaria
Najcharakteristickejšie cyperské víno je už stáročia commandaria. Je to dezertné, sladké víno, vyrobené z lokálnych odrôd Mavro a Xynisteri, ktoré dozreli na území konkrétnych štrnástich cyperských dedín. Jeho výroba je tiež špecifická: obraté bobule hrozna najprv nechajú niekoľko dní na slnku, aby uschli a skoncentrovali v sebe všetku svoju sladkosť a silu. Potom ich schladia na osem stupňov Celzia, aby z nich vyžmýkali vône a chute, akými nedisponuje žiadne iné víno na svete.
Commandaria bola prvé víno, ktoré všade poznali pod špecifickým názvom. Cpyrus nama alebo Požehnané. Commanadriou ho nazvali v roku 1192 rytieri svätého Jána a predpovedali mu dlhý život a svetovú slávu. A – stalo sa.