Panettone a pandoro sú talianske dezerty obľúbené aj na Slovensku. Aký je medzi nimi rozdiel?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Pandoro, panettone
Panettone and Pandoro Foto: ilustračné, www.gettyimages.com
Tento článok pre vás načítala AI.

Talianske vianočné dezerty sa tešia svojej popularite aj na Slovensku. Ide najmä o dezerty panettone a pandoro. Italianista a teológ Ľubomír Švorca v rozhovore pre agentúru SITA vysvetlil, aký je medzi nimi rozdiel.

Ako italianista priblížil, ide o dva najznámejšie vianočné talianske dezerty. „Panettone pochádza pôvodne z Lombardie, konkrétne z Milána. Jeho večný konkurent pandoro pochádza z Verony,“ priblížil Švorca.

Pandoro je nadýchaný dezert

Pandoro má tvar osemcípeho kužeľa a je jednoduchý. „Je posypaný práškovým cukrom, čo by malo evokovať sneh. Zloženie je múka, vajcia, maslo, droždie, vanilka a cukor,“ doplnil Švorca. Pandoro vyžaduje menej zložité kysnutie a má hladkú štruktúru bez prídavných ingrediencií.

Pandoro má podľa slov italianistu žltú až zlatú farbu. „Môžeme si to trošku rozobrať aj etymologicky. Vzhľadom na zloženie má zlatú farbu, a preto sa aj volá pandoro. Pane znamená chlieb, d´oro znamená zlatý. Čiže zlatý chlieb,“ priblížil Švorca.

Chuť pandoro je jemná a maslová s vanilkovým podtónom. Textúra je nadýchaná a pripomína briošku. Pandoro nemá žiadne plnky ani sa doň nič iné nedáva. Moderné verzie dezertu však môžu byť už aj plnené.

Panettone obsahuje kandizované ovocie

Pre milovníkov výraznejších dezertov je tu Panettone. Ako italianista vysvetlil, panettone svojim názvom odkazuje na svojho zakladateľa. Údajne sa prvý cukrár, ktorý ho napiekol, volal Tony. Názov tak môže byť odvodený od „pan de Toni“.

Panettone je komplikovanejší, bohatší dezert než pandoro. Má kupolovitý vyšší tvar s okrúhlou základňou. Švorca doplnil, že panettone obsahuje kandizované ovocie či hrozienka, pričom moderné verzie tohto dezertu môžu obsahovať aj rôzne plnky či kúsky čokolády.

Panetonne narozdiel od pandoro nie je posypané cukrom. Cesto musí kysnúť veľmi dlho, a preto je textúra dezertu vláčna a vláknitá. Proces kysnutia trvá aj dva či tri dni. Panettone má sladkú a ovocnú chuť.

>>> Celý rozhovor s Ľubomírom Švorcom

Rozhovory zo štúdia SITA si môžete vypočuť aj na —> Spotify

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír Švorca