BRATISLAVA 3. januára (WebNoviny.sk) – Každý, komu záleží na jeho zdraví, sa pokúša udržiavať zdravý životný štýl. Jeho základom je samozrejme vyvážená strava, v ktorej určite nesmú chýbať orechy. Vedci zistili, čo sa deje s naším telom, ak zjeme každý den 7 vlašských orechov. Máte ich radi aj vy?
Vlašské orechy majú dvojnásobný obsah antioxidantov zo všetkých orechových výrobkov, a tak pomáhajú telu v boji s voľnými radikálmi, ktoré poškodzujú bunky a spôsobujú ochorenia, podľa výskumu na University of Pennsylvania. Orechy, ako sú mandle, arašidy, pistácie, lieskové orechy a kešu oriešky sú tiež bohaté na nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny a proteíny, ale vedci upozorňujú, že problém je, že ľudia ich nejedia dosť. „Naše odporúčanie je, že ľudia by mali jesť sedem vlašských orechov denne“ – hovorí vedúci výskumného ústavu Joe Vinson. Predchádzajúce výskumy ukázali, že konzumácia orechov znižuje príznaky starnutia a chráni pred ochorením srdca a niektorých druhov rakoviny. Potom, čo sa zistilo, že iba sedem vlašských orechov denne chráni proti srdcovým ochoreniam, vlašské orechy boli okamžite vyhlásené za superjedlo.
Štúdie ukazujú, že pravidelný príjem orechov môže znížiť riziko srdcových ochorení, niektorých druhov rakoviny a cukrovky typu 2. Jednou zo zaujímavostí je, že orech vyzerá ako malý mozog. „Sedem vlašských orechov denne je ideálne množstvo s cieľom získať maximálny úžitok z nich,“ dodal Dr. Vinson. Orech obsahuje vysoký podiel bielkovín (15%) a rovnaké množstvo sacharidov a je bohatý na draslík, horčík, fosfor, železo a vitamíny B a C.
Výskumníci poznamenávajú, že výhody orecha za surova sú najúčinnejšie. Všetky ostatné úpravy s orechmi, ako je napríklad pečenie, zníži ich účinnosť. Ale mnoho ľudí sa bráni orechom, pretože si myslia, že sú mastné a priberá sa z nich. Avšak, orechy sú bohaté na zdravé mastné kyseliny, rovnako ako nasýtené tuky. Spôsobujú pocit sýtosti, ale určite nespôsobujú priberanie na váhe.