Nemeckým vinárom sa po prvý raz nevydaril zber hrozna na výrobu ľadového vína, informuje spravodajský portál BBC. Dôvodom je príliš teplá zima.
Ľadové víno sa vyrába z hrozna, ktoré musí pred zberom zmrznúť. Ani v jednej z 13 nemeckých vinárskych oblastí však túto zimu neklesli teploty na potrebných mínus sedem stupňov Celzia.
Po vypití kokosového vína zomrelo osem ľudí, stovky skončili v nemocnici
Množstvo ľadového vína, ktoré dokážu vinári vyprodukovať, dosiaľ každoročne klesalo, no „ročník 2019 vojde do histórie, ako prvý rok, keď sa ľadový zber nevydaril v celom Nemecku„, uviedol vo vyhlásení nemecký vinársky inštitút (DWI). „Ak budú takéto teplé zimy pokračovať aj v nasledujúcich zopár rokoch, ľadové vína z nemeckých regiónov budú ešte vzácnejšie, ako sú teraz,“ doplnil Ernst Büscher z DWI.
Ďalší problém pre vinárov podľa DWI predstavuje skutočnosť, že v posledných rokoch sa termíny možného zberu hrozna na ľadové vína posunuli na neskôr – január až február, no hrozno dozrieva skôr. Musí tak vydržať dlhšie.