Ceny bravčového mäsa sú na historických maximách, už počas marca si priplatíme o 15 až 18 percent viac

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bravčové mäso
Foto: ilustračné, SITA/Marko Erd

Ceny mäsa a mäsových výrobkov sa budú opäť zvyšovať. Dôvodom je navyšujúca sa cena bravčového mäsa v celej Európskej únii. Spracovatelia mäsa reagujú zvyšovaním odbytových cien na nárast vyvolávacej ceny na nemeckej burze s bravčovým mäsom, kde bol zaznamenaný nárast ceny z 2 eur na kilogram v 4. týždni na súčasnú sumu 2,28 eura na kilogram v 9. týždni, čo predstavuje nárast vyvolávacej ceny o 14 percent. Informovala o tom výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

Podľa slov riaditeľky zväzu je nárast cien bravčového mäsa spôsobený poklesom stavu jatočných ošípaných na území Európskej únie. Tento trend je zaznamenaný aj na Slovensku.

„Trh s bravčovým mäsom v súčasnej dobe čelí historicky najvyšším cenám bravčového mäsa za posledných desať rokov. Výrazný nárast cien bravčového mäsa ako základnej suroviny mäsospracujúceho odvetvia sú spracovatelia mäsa preto nútení premietnuť aj do ich odberateľských cien,“ uviedla Eva Forrai a dodala, že očakávajú navýšenie odbytových cien mäsa a výrobkov z nich v závislosti od kategórie.

U výrobcov sa prejaví navýšenie v priebehu marca a to približne na úrovni 15 až 18 percent. Forrai predpokladá, že zvyšovanie cien mäsa nemusí byť konečné.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Eva Forrai
Firmy a inštitúcie Slovenský zväz spracovateľov mäsa