Ceny vajec a hydiny pôjdu zrejme nahor, hydinári sa sťažujú na vyššie náklady na chov

Podľa šéfa Únie hydinárov Slovenska Daniela Molnára, ak rastú výrobné náklady, je nevyhnutné zvyšovať aj odbytové ceny.
Hydina
Aj dlhodobé vedenie spotrebiteľa k spotrebe slovenských potravín je tiež nevyhnutnosťou. Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková

Slovenskí hydinári plánujú zdražovanie hydiny a vajec. Podľa nich totiž už nie je udržateľný trend, kedy ceny hydiny a vajec klesajú napriek tomu, že v posledných rokoch náklady na chov a spracovanie hydiny idú neustále hore.

Hydinári sú preto presvedčení, že je potrebné zaviesť rovnaký trend aký je pri nákladoch aj pri odbytových cenách za hydinu a vajcia . Konštatoval to v piatok na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár.

Potreba zvyšovať aj odbytové ceny

Zároveň dodal, že ak rastú výrobné náklady, je nevyhnutné zvyšovať aj odbytové ceny. O koľko by mohli vajcia a hydina zdražieť však slovenskí hydinári nechceli konkretizovať.

V chove hydiny stúpol podľa únie priemerný ročný mzdový náklad na jedného zamestnanca v rokoch 2018 a 2019 o vyše 22 %. V období rokov 2016 až 2019 sa taktiež zvýšili náklady na energie, a to o 41 % vo výkrme bojlerov a o 56 % v chove nosníc.

V rovnakom období prišlo podľa Molnára aj k zvýšeniu cien za kŕmne zmesi priemerne o 7 %. Naopak, podľa informácii Štatistického úradu SR v júli tohto roka klesli ceny jatočnej hydiny o 0,4 % a konzumných slepačích vajec o 5,5 %.

„Každý rok rastie výška minimálnej mzdy, v roku 2018 boli zavedené príplatky, v roku 2019 zas rekreačné poukazy pre zamestnancov. Rovnako rastú aj náklady na energie, obalové materiály, dopravné náklady a ceny kŕmnych zmesí,“ ozrejmil Molnár.

Existencia chovateľov je ohrozená

V roku 2013 bola cena za živú jatočnú hydinu na úrovni 1,01 eura za kilogram. Momentálne je táto cena na úrovni 0,82 eura za kilogram, čo predstavuje pokles o 19 %.

Priemerná cena za vajcia bola v roku 2017 pred vypuknutím fipronilovej kauzy na úrovni 8,03 eura za sto kusov, v roku 2019 priemerná cena klesla na úroveň 7,12 eura za sto kusov, čo je pokles o 13 %. Podobne nepriaznivá situácia je podľa ÚHS aj pri spracovaní hydiny. Odbytové ceny za chladené kura klesli od roku 2013 o 18 % a cena za kuracie rezne od roku 2015 o 12 %.

„Ak rastú výrobné náklady, je nevyhnutné zvyšovať aj odbytové ceny. V opačnom prípade finančná situácia v chove a spracovaní hydiny na Slovensku ohrozí ďalšiu existenciu chovateľov ako aj spracovateľov hydiny a odvetviu hrozí kolaps,“ konštatoval Molnár.

Viac k osobe: Daniel Molnár
Firmy a inštitúcie: ÚHS Únia hydinárov Slovenska

Odporúčané