Najvýznamnejšiu príčinu úmrtia na Slovensku predstavujú kardiovaskulárne ochorenia. Takisto rakovina hrubého čreva a konečníka sú u Slovákov najčastejšími príčinami úmrtia na nádorové ochorenie. Tieto nelichotivé štatistiky súvisia najmä s kvalitou našej stravy, preto by sme mali byť pri výbere potravín opatrnejší, a neprihliadať iba na cenu. Nízka cena je totiž najčastejším dôvodom, prečo siahame po menej kvalitných potravinách, v mnohých prípadoch pochádzajúcich zo zahraničnej produkcie.
Oproti západnej Európe stále zaostávame
V roku 2020 podľa prieskumu Potravinárskej komory Slovenska ponúkali obchodné reťazce na Slovensku iba 40 % potravinárskych výrobkov, ktoré bolo možné považovať za slovenské. Aj keď niektoré obchodné siete sa v tomto smere dnes zlepšili, stále je to málo v porovnaní so západnou Európou, kde na pultoch nájdeme až 80 % potravín domáceho pôvodu. Prečo je to tak? Príčin existuje viacero. Asi najvýznamnejšou je fakt, že kým v krajinách strednej a východnej Európy je maloobchod prevažne v rukách zahraničných obchodných reťazcov, v Rakúsku, Nemecku, Veľkej Británii a Francúzsku jednoznačne prevládajú domáce siete. Zahraničné obchodné spoločnosti majú privilegované kontakty s výrobcami vo svojich materských krajinách, a preto ich výrobky ponúkajú i v obchodoch, ktoré sa nachádzajú v iných štátoch.
Ďalší dôvod predstavuje záujem spotrebiteľa o slovenské výrobky. Dobrou správou je, že i v tomto smere sme sa polepšili. Kým v roku 2012 po našich potravinách siahalo iba 30 % spotrebiteľov, v posledných rokoch sa záujem Slovákov zvýšil. Dnes si ich kupuje, a to aj napriek vyššej cene, 65 % slovenských spotrebiteľov.
Pozor na hydinové mäso z Poľska, po posypovej soli či rastových hormónoch má ďalší problém
Prečo nakupovať slovenské potraviny
Na túto tému bolo popísaného veľa, no napriek tomu sa to oplatí pripomenúť. Dôvodov, prečo kupovať slovenské potraviny je hneď niekoľko.
Čerstvosť, kvalita a známy zdroj
Čím dlhšie potraviny cestujú, tým viac sa znižuje ich nutričná hodnota a kvalita. Napríklad paradajky z dovozu sa zbierajú zelené a dozrievajú 4 – 5 dní počas dlhej cesty na Slovensko. Navyše, aby zelenina či iné potraviny vydržali dlhú cestu, sú často chemicky ošetrované. To všetko sa podieľa na ich kvalite a výživovej hodnote pre náš organizmus. Doma vypestované potraviny sa zbierajú v čase svojej prirodzenej zrelosti. Sú chutné, čerstvé a pre naše telo prirodzenejšie.
Podpora ekonomiky a zamestnanosti
Ak kupujeme slovenské výrobky, podporujeme tým našu ekonomiku, zamestnanosť, domácich pestovateľov, výrobcov, poľnohospodárov a potravinárov.
Podpora udržateľnosti a čistejšieho životného prostredia
Podľa prieskumu kanadskej univerzity potraviny cestujú v priemere až 2500 km, kým sa dostanú na náš stôl. To platí i v rámci Európy. Veď zoberme si taký cesnak, ktorý cestuje až z Číny, kým si ho môžeme kúpiť v našom obchode. S dovozom je spojená zvýšená uhlíková stopa a spotreba fosílnych palív. Kúpou domácich potravín tak prispievame k redukcii emisií výfukových plynov a obalov.
Ako rozoznať kvalitu zo Slovenska
Ako skutočne vieme zistiť, či je výrobok naozaj zo Slovenska? Garanciou by malo byť logo Značky kvality SK, ktorú udeľuje potravinárskym výrobkom Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) na základe špeciálnych testov a kontrol Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Podľa MPRV SR výrobok s označením Značka kvality SK garantuje, že:
– minimálne 75% tvorí podiel domácej suroviny,
– všetky fázy výrobného procesu sú uskutočnené na území Slovenska,
– výrobca podlieha špeciálnym kontrolám Štátnej veterinárnej a potravinovej správy zameraným na pôvod surovín,
– zloženie potraviny musí byť doložené laboratórnymi skúškami.
Ak má produkt nadštandardné vlastnosti, môže získať zlaté logo Značka kvality SK Gold. Zoznam všetkých výrobkov s označením Značka kvality SK podľa kategórií nájdete na stránke www.znackakvality.sk