Medzi známe kľúčové komponenty prevencie a imunity patrí „slnečný“ vitamín D, ktorý pomáha predchádzať respiračným ochoreniam a môže zmierňovať ich priebeh. Posledné výskumy naznačujú, že môže zvyšovať aj ochranu pred ochorením COVID-19.
Dôležitý prvok imunity môže chýbať až polovici Slovákov. Lekárka vysvetlila, prečo telo potrebuje vitamín D
Zinok ako prevencia pred infekciami
Ďalším nutrientom, ktorý by mohol zohrávať rolu v prevencii vírusových ochorení, je zinok. Podľa magazínu Science ho užíval aj americký prezident Donald Trump, ktorý sa s pomocou výbornej starostlivosti lekárov z nákazy koronavírusom zotavil veľmi rýchlo.
Konzumujte vitamín K, chráni pred pľúcnymi chorobami aj Covid-19, tvrdia vedci
Hoci WHO spája optimálny prísun zinku v strave s lepšou imunitou a odolnosťou voči infekciám, vrátane tých respiračných, jednoznačný dôkaz o vplyve tohto stopového prvku na priebeh ochorenia COVID-19 zatiaľ chýba.
Deficit minerálu môže zvyšovať zdravotné riziká
Prvým náznakom v prospech účinkov zinku však môže byť nová, ešte nerecenzovaná štúdia zverejnená na stránke Medrxiv.org, na ktorú upozornil portál News-medical.net.
Podľa španielskych vedcov môže súvisieť nízka hladinu zinku v krvnom sére s vyšším rizikom závažnejšieho priebehu ochorenia COVID-19.
Nádorové bujnenie skúšali zastaviť pomocou vitamínu C. Účinok vedcov absolútne prekvapil
Do štúdie bolo zapojených 249 pacientov s COVID-19, ktorých hospitalizovali v nemocnici Hospital del Mar v Barcelone. Výskumníci zistili, že tí pacienti, ktorí mali deficitnú hladinu zinku v krvnom sére, mali v čase hospitalizácie aj horší klinický obraz a tiež vyššie riziko úmrtia.
Okrem toho vedci zistili, že vírus bol vďaka nízkej hladine zinku schopný ľahšie expandovať a napádať bunky.
Ohrozená je najmä staršia populácia
Nedostatočný príjem zinku v potrave sa týka najmä staršej populácie a ľudí s chronickými chorobami, ktorí sú zároveň rizikovými skupinami pacientov. Po nákaze koronavírusom im s vyššou pravdepodobnosťou hrozia zdravotné komplikácie.
Imunitu zvyšuje kľúčový vitamín. Vedci ho spájajú aj s ochranou pred infekciou Covid-19
Odborníci preto navrhujú preventívne užívanie zinku v prípade staršej populácie s malnutríciou, ktorá nemá dostatočne pestrú stravu.
Zdrojom zinku v potrave sú podľa Medicalnewstoday.com mäso, mliečne výrobky, ale tiež fazuľa, cereálie či orechy.