Pravidelná konzumácia čili papričiek má pozitívne účinky na dlhovekosť. Ľudia, ktorí ich často radia do svojho jedálnička, majú nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia či rakovinu.
Myslite pozitívne, odkazujú vedci. Udržíte si tak lepšiu pamäť
Doterajšie výskumy zistili, že konzumácia čili papričiek má protizápalový, antioxidačný či protirakovinový účinok a vďaka kapsaicínu, ktorý im dáva charakteristickú chuť, reguluje hladinu cukru v krvi.
Prekvapivé výsledky
Spojitosť medzi papričkami a úmrtnosťou odhalila nová analýza. Odborníci skúmali 4 729 štúdií z piatich popredných svetových zdravotníckych databáz. Z nich štyri obsahovali rozsiahle špecifické dáta o zdravotných účinkoch papričiek na ľudí.
Vďaka tomu mali výskumníci k dispozícii zdravotné a stravovacie záznamy viac ako 570-tisíc ľudí z USA, Talianska, Číny a Iránu. Umožnilo im to porovnávať osoby, ktoré jedia papričky len občas, často alebo vôbec.
Rast najzhubnejšieho mozgového nádoru možno zastaviť. Vedci testovali nádejnú liečbu
V porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali občas alebo nikdy, mali ich častí konzumenti 26 % relatívne zníženie úmrtnosti spojenej s kardiovaskulárnym systémom. Takisto 23 % relatívne zníženie úmrtnosti na rakovinu a 25 % relatívne zníženie úmrtnosti vo všeobecnosti.
Dôležitý je ďalší výskum
Spoluautor štúdie Bo Xu z Ohia vyhlásil, že ich zistenia „zdôrazňujú, že stravovacie faktory môžu mať veľký vplyv na celkové zdravie“. Dodal, že „presné mechanizmy a dôvody, ktoré môžu vysvetliť ich zistenia, zatiaľ nie sú známe“.
Podľa neho je nevyhnutná ďalšia analýza. „Nemôžeme jednoznačne vyhlásiť, že konzumácia väčšieho množstva čili papričiek predĺži váš život a zníži počet úmrtí, a to najmä na kardiovaskulárne faktory a rakovinu,“ upozornil.
Vedci takisto uviedli, že množstvo a druh čili papričiek sa u sledovaných vzoriek ľudí líšili. Preto je veľmi náročné povedať, koľko, ako často a aký druh papričiek, môže mať pozitívny vplyv na zdravie.