Ovocie a zelenina znižujú riziko vzniku rakoviny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zelenina
Foto: SITA, AP

BRATISLAVA 31. augusta (WEBNOVINY) – Konzumácia rôznych druhov ovocia a zeleniny prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny pľúc u fajčiarov. „Hoci prestať s fajčením je najdôležitejšou prevenciou pred rakovinou pľúc, toto riziko redukuje aj ovocie a zelenina,“ uviedol H. Bas Bueno-de-Mesquita z holandského Národného inštitútu verejného zdravia a životného prostredia. Najnovšia štúdia skúmala 450-tisíc Európanov, z ktorých 1600 diagnostikovali rakovinu pľúc. Ukázalo sa, že dôležitejšia, než kvantita, je rozmanitosť skonzumovaného ovocia a zeleniny. Výskumníci sa zamerali na 14 bežne dostupných druhov ovocia a 26 druhov zeleniny v čerstvej, sušenej alebo zaváranej forme. „Ovocie a zelenina obsahuje množstvo rozličných bioaktívnych zložiek a je dôležité si uvedomiť, že netreba jesť len odporúčané množstvá, ale skúsiť tieto bioaktívne produkty kombinovať a konzumovať širokú škálu,“ vysvetlil Bueno-de-Mesquita.

Z rôznych druhov rakoviny pľúc sa kombinovanie ovocia a zeleniny najlepšie osvedčilo ako prevencia spinocelulárneho karcinómu pľúc. „Toto je po prvý raz, čo štúdia dokázala, že pred kvantitou stojí rôznorodosť ovocia a zeleniny,“ uviedol Stephen Hecht z redakčnej rady časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. „Výsledkom je veľmi zaujímavý ochranný efekt pre fajčiarov. Na svete je stále viac ako miliarda fajčiarov a mnoho z nich pre závislosť od nikotínu nedokáže prestať fajčiť, aj keď veľmi chce. Ale napriek týmto zisteniam je nutné neustále pripomínať, že jediná istá cesta, ako znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc, je vynechať tabak vo všetkých formách,“ dodal Hecht.

SITA

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať