Triedenie jedlých olejov má v Košiciach úspech, obyvatelia tento rok odovzdali už necelých 9 ton 

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Woman,Pouring,Used,Cooking,Oil,For,Recycling,And,Reuse,Into
Použitý kuchynský olej alebo tuk z domácnosti treba odovzdať v uzavretej nepoškodenej priehľadnej nádobe alebo fľaši v objeme minimálne 1,5 litra. Foto: Shutterstock

Košičania vytriedili od začiatku roka takmer deväť ton oleja. Na sociálnej sieti o tom informovalo mesto Košice.

„Obyvatelia Košíc majú dve možnosti ako triediť jedlé oleje a tuky. Je možné zbierať ich samostatne do uzatvárateľných plastových fliaš, a tie následne vhodiť do oranžových nádob umiestnených vo vybraných stanovištiach kontajnerov, či v partnerských predajniach s potravinami. Alebo je tiež povolené vychladnuté jedlé tuky a oleje v menšom množstve navoľno ukladať do hnedých nádob na kuchynský BIO odpad. Ak chcete začať triediť olej aj vy, hľadajte vo svojom okolí oranžové nádoby. Ich prehľad nájdete na http://bit.ly/zber_olejov,“ informovalo mesto.

Do oranžových nádob môžu obyvatelia vhadzovať naplnené, dobre uzatvorené plastové fľaše s použitými olejmi, olej tak nekončí v odpadovom potrubí, čím ho môže zaniesť. Na zber sú vhodné všetky typy rastlinných olejov a živočíšnych tukov. Nádoby na zber olejov sú k dispozícii aj pre žiakov a ich rodičov v školských areáloch.

Triedením jedlých olejov a tukov sa podľa mesta zníži miera znečistenia odpadových vôd, eliminuje sa riziko havárií kanalizačnej siete, odpadové potrubie nebude zanesené a navyše môže byť tento druh odpadu zhodnotený.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať