Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) víta zníženie DPH na stravovacie služby ako podporu pre zamestnávateľov v gastronómii, avšak upozorňuje, že očakávania na znižovanie cien sú nereálne. Za nárastom cien stoja externé faktory, najmä štátne opatrenia ako transakčná daň, ktoré zvyšujú náklady podnikov.
Nižšia DPH sa od 1. januára 2025 vzťahuje len na jedlá a nápoje konzumované na mieste, pričom jedlá ‚so sebou‘ podliehajú základnej sadzbe 23 %. „Nižšia DPH v stravovaní neznamená automaticky nižšie ceny pre zákazníkov. Reštaurácie čelia výraznému nárastu vstupných nákladov, ktoré nedokážu ovplyvniť,“ vysvetľuje Patrik Bočkay, 1. viceprezident AHRS.
Inflácia na Slovensku sa minulý mesiac mierne zrýchlila a podľa analytika bude naďalej rásť
Náklady na zamestnancov tvoria 40 % celkových nákladov a od januára vzrástli mzdy o 8,8 %. Potraviny zdraželi o takmer 4 % a ceny energií ostávajú vysoké. Viac ako 99 % gastro prevádzok na Slovensku sú malé a stredné podniky, ktoré čelia novým výdavkom z konsolidačnej politiky a transakčnej dane.
Bezkontaktné platby podnikateľov budú možné už aj cez iPhone, služba Tap to Pay prichádza na Slovensko
AHRS vyzýva vládu na aktívnu podporu podnikateľského prostredia, inak hrozí zánik podnikov a oslabenie sektorov. „Ak sa nezmení prístup zo strany vlády, hrozí, že Slovensko sa prepadne do ešte horšej ekonomickej a sociálnej situácie,“ uzatvára Bočkay.